Rola potasu

ciekawe artykuły i tematy wyłowione z sieci...
javes
PostyCOLON 347
RejestracjaCOLON 26 lis 2007, 20:11

Rola potasu

Postautor: javes » 28 lis 2007, 18:27

-wyłowione w sieci-


Rola potasu u pacjentów z chorobami układu krążenia


Choroby układu krążenia stanowią poważny problem współczesnej medycyny.
Mimo stosowania coraz nowszych leków, a także wobec ich różnego kojarzenia w leczeniu zarówno przyczyn, jak i skutków chorób układu krążenia, nadal stajemy przed wieloma istotnymi problemami.
Jednym z nich jest rola potasu i jego niedoborów w leczeniu chorób układu krążenia i właśnie temu problemowi poświęcone jest niniejsze opracowanie.
Potas jest jonem znajdującym się wewnątrz komórki. Odgrywa zasadniczą rolę przy aktywności mięśnia sercowego. Wpływa też na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Od potasu zależy: funkcjonowanie wszystkich komórek i ich zaopatrzenie w niezbędne substancje, funkcjonowanie nerek, gospodarka wodna organizmu, prawidłowa czynność serca, przemiana cukrów.
Jednym z najczęściej wykonywanych badań laboratoryjnych jest oznaczenie stężenia potasu w surowicy krwi. Należy jednak pamiętać o tym, że potas jest jonem głównie wewnątrzkomórkowym, co sprawia, że jego zawartość w surowicy tylko pośrednio odzwierciedla zmiany jego zasobów w całym ustroju.


Stężenie potasu w surowicy waha się od 3,8 do 5,6 mEq/l (milirównoważników w litrze), natomiast w obrębie komórek od 140 do 150 mEq/l !.
Ta różnica stężeń, utrzymywana jest dzięki specjalnej "pompie" nieustannie transportującej jon sodowy na zewnątrz komórki, a jon potasowy do wewnątrz.
Hipokaliemia oznacza obniżenie poziomu potasu w surowicy poniżej 3,8 mEq/l Problemy z utrzymaniem prawidłowego poziomu potasu wiążą się z faktem, że dieta człowieka jest coraz uboższa w potas. Stosunkowo częstą przyczyna jest też nadmierna utrata potasu przez przewód pokarmowy - na skutek wymiotów, biegunek czy też nadużywania środków przeczyszczających. Jednak zdecydowanie najczęstszą przyczyną obniżenia poziomu potasu w surowicy jest nadmierna utrata potasu w przebiegu leczenia lekami moczopędnymi.
Obniżenie poziomu potasu w surowicy może być bardzo niebezpieczne.
Najbardziej typowymi objawami są zaburzenia rytmu serca, osłabienie siły mięśniowej i kurcze mięśniowe.

W leczeniu obniżenia poziomu potasu w surowicy przede wszystkim zaleca się utrzymywanie odpowiedniej dostawy potasu, najlepiej z naturalnych źródeł, jakimi są owoce, warzywa, soki warzywno-owocowe oraz ziemniaki, ziarna zbóż, mięso i ryby.
Najkorzystniej, aby warzywa i owoce spożywać na surowo lub w postaci soków 4 razy dziennie w ilości około kilograma na dobę, a sałatka owocowa na deser powinna często zastępować kaloryczne ciastko lub słodycze.
Potas można uzupełniać w postaci doustnej i dożylnej. Dożylną suplementację potasu stosujemy krótko i jedynie w warunkach szpitalnych w przypadku bardzo niskich poziomach potasu.
Najkorzystniejszą postacią do suplementacji doustnej jest chlorek potasu.
Hiperkaliemia oznacza podwyższenie poziomu potasu w surowicy powyżej 5,6 mEq/l. Podstawową przyczyną hiperkaliemii jest przedawkowanie preparatów potasu bądź tak zwanych inhibitorów konwertazy angiotensyny stosowanych w leczeniu nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej i niewydolności serca.
Hiperkaliemia może powodować zaburzenia rytmu serca oraz objawy takie, jak nudności, brak apetytu, uczucie osłabienia i nierównego bicia serca. Ponieważ, jak wspomniano, hiperkaliemia jest najczęściej spowodowana przedawkowaniem preparatów potasu, bądź leków oszczędzających potas.

Wytyczne międzynarodowych towarzystw naukowych dotyczące leczenia nadciśnienia tętniczego podkreślają, że dieta wysokopotasowa chroni przed rozwojem nadciśnienia, a także ułatwia kontrolę ciśnienia tętniczego u pacjentów. Do podstawowych zmian stylu życia powodujących obniżenie ciśnienia tętniczego należą: zmniejszenie masy ciała u osób z nadwagą lub otyłych, stosowanie diety bogatej w potas. Spadek ciśnienia tętniczego w następstwie zwiększonej dostawy potasu jest stosunkowo nieznaczny u osób zdrowych, większy u chorych z nadciśnieniem tętniczym, zwłaszcza u chorych spożywających uprzednio duże ilości soli w diecie.

Osobom z nadciśnieniem tętniczym zaleca się utrzymywanie odpowiedniej podaży potasu, najlepiej z naturalnych źródeł, jakimi są przede wszystkim wymienione już wcześniej owoce, warzywa i soki warzywno-owocowe.
Naturalne produkty bogate w potas zawierają również składniki mineralne, na przykład wapń, magnez oraz witaminy, które również mogą mieć korzystny wpływ na redukcję nadciśnienia tętniczego.

opracowanie: R.J.
Załączniki
DSC06463.JPG
DSC06463.JPG (83.95 KiB) Przeglądany 3469 razy

Wróć do

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: 1 i 0 gości